São Paulo School of Advanced Science on Reverse Engineering of Processed Foods


A escola visa proporcionar oportunidade para estudantes de pós-graduação, bem como jovens pesquisadores, do Brasil e do exterior, para se reunir e assistir a palestras sobre temas atuais da Ciência e Tecnologia de Alimentos.

O curso abordará considerações epidemiológicas, prós e contras de alimentos processados e recentes melhorias, potencialidade e limitações na avaliação de nutrientes, ingredientes, aditivos e processos de alimentos atuais.

Novas estratégias para aumentar a saciação e melhorar a biodisponibilidade de nutrientes serão apontadas.

Estudantes de pós-graduação (mestrado ou doutorado) regulares em programas de pós-graduação reconhecidos e pesquisadores pós-doutorados serão elegíveis (prova de matrícula para os estudantes e carta de aceitação de pós-doutoramento para pós-docs serão necessários). Jovens pesquisadores, tendo recebido graus de doutoramento há não mais de cinco anos antes de outubro de 2017 também se qualificam.

Os candidatos que não fornecerem todos os documentos necessários ou não preencherem completamente o formulário não serão considerados no processo de seleção. Até 100 candidatos serão selecionados para a escola – cerca de 50% do Brasil e 50% de outros países.

A língua oficial será o inglês.

  • Intituição

    Faculdade de Engenharia de Alimentos/Unicamp

  • Área de conhecimento

    Ciência e Tecnologia de Alimentos

  • Pesquisador Responsável

    Miriam Dupas Hubinger

  • Nº do Processo FAPESP

    2016/18693-0

  • Período

    25/09/2017 a 04/10/2017

  • Inscrições

    Encerradas

  • Site

    https://www.espca.extensao.fea.unicamp.br/

  • Cidade

    Campinas

  • Palavras-chave

    Alimentos, alimentos processados, engenharia reversa, tecnologia de alimentos

  • Programa Ocultar

    Click here to Download the Program (PDF)

    25/09 - Monday

    16h00 - 18h00

    Registration and Welcome reception

    19h30

    Dinner and Social Program

    26/09 - Tuesday

    09h00 - 10h30

    Opening section - Reverse Engineering on Food Processes - Prof. Dr. Miriam D. Hubinger - FEA/UNICAMP - SPSAC chair

    10h30 - 11h00

    Coffee break

    11h00 - 12h30

    Stating a Problem: Epidemiology of Chronic, non-Communicable Diseases – what can we learn from the genome and the metagenome - Prof. Dr. Karsten Kristiansen - University of Copenhagen - Denmark

    12h30 - 14h00

    Lunch

    14h00 - 15h30

    Craving Calories - Prof. Dr. Yvan de Araujo - Yale University, USA

    15h30 - 16h15

    Coffee break

    16h15 - 18h00

    Why are We Tolerant to Xenobiotics? Thought Provoking Observations - Prof. Dr. Jaime Amaya Farfan - FEA/UNICAMP – Brazil

    19h30

    Dinner and Social Program

    27/09 - Wednesday

    09h00 - 10h30

    The SHIME System - Prof. Dr. Katia Sivieri - UNESP/Araraquara - Brazil

    10h30 - 11h00

    Coffee break

    11h00 - 12h30

    How food behaves in the human digestive system - Prof. Dr. Mike Boland - Massey University - New Zealand

    12h30 - 14h00

    Lunch

    14h00 - 15h30

    Human Digestion: A Critical Comparison of In Vitro and In Vivo Systems - Prof. Dr. Mike Boland - Massey University - New Zealand

    15h30 - 16h15

    Coffee break

    16h15 - 18h00

    Hands on in a TIM Simulator : Building of a System - Prof. Dr. Rosiane Lopes da Cunha - FEA/UNICAMP - Brazil

    19h30

    Dinner and Social Program

    28/09 - Thurday

    09h00 - 10h30

    Dietary Proteins and the Metagenome - Prof. Dr. Karsten Kristiansen - University of Copenhagen - Denmark

    10h30 - 11h00

    Coffee break

    11h00 - 12h30

    Dietary Lipids and the Metagenome - Prof. Dr. Karsten Kristiansen - University of Copenhagen - Denmark

    12h30 - 14h00

    Lunch

    14h00 - 15h30

    Dietary Carbohydrates and the Metagenome - Prof. Dr. Karsten Kristiansen - University of Copenhagen - Denmark

    15h30 - 16h15

    Coffee break

    16h15 - 18h00

    Poster Session

    19h30

    Dinner and Social program

    29/09 - Friday

    09h00 - 12h30

    Visit to Brazilian Synchotron Light Laboratory (LNLS) - Campinas, Brazil

    12h30 - 14h00

    Lunch

    14h00 - 18h00

    Visit to Central Laboratory of High Performance Technologies (LaCTAD) - Campinas, Brazil

    19h30

    Dinner and Social program

    30/09 - Saturday

    09h00 - 10h30

    Human Microbiome - Linking Long-Term Dietary Patterns with Gut Microbial Enterotypes - Prof. Dr. Christian Hoffmann - FCF/USP - Brazil

    10h30 - 11h00

    Coffee break

    11h00 - 12h30

    Murine Microbiome as a Criterion of Wholesomeness - Impact of Protein Type on the Gut Microbiome - Prof. Dr. Jaime Amaya Farfan - FEA/UNICAMP – Brazil

    12h30 - 14h00

    Lunch

    14h00 - 15h30

    The impact of ingredients and processes on formulation strategies - Prof. Dr. Antonio Vicente - University of Minho - Portugal

    15h30 - 16h15

    Coffee break and Poster session

    16h15 - 18h00

    The impact of ingredients and processes on formulation strategies - Prof. Dr. Antonio Vicente - University of Minho - Portugal

    19h30

    Dinner and Social program

    01/10 - Sunday

    09h00 - 12h30

    Sunday Activities

    12h30 - 14h00

    Lunch

    14h00 - 18h00

    Sunday Activities

    19h30

    Dinner and Social program

    02/10 - Monday

    09h00 - 10h30

    The Impact of Ingredients and Processes on Formulation Strategies - Prof. Dr. Ashok Patel - International Iberian Nanotechnology Laboratory - Portugal

    10h30 - 11h00

    Coffee break

    11h00 - 12h30

    The Impact of Ingredients and Processes on Formulation Strategies - Prof. Dr. Rosiane Lopes da Cunha - FEA/UNICAMP - Brazil

    12h30 - 14h00

    Lunch

    14h00 - 15h30

    Strategies for New Food Formulation to Increase Satiety - Prof. Dr. Ashok Patel - International Iberian Nanotechnology Laboratory - Portugal

    15h30 - 16h15

    Coffee break and Poster session

    16h15 - 18h00

    Rheological and viscoelastic properties and food satiety - Prof. Dr. Paulo Sobral - FZEA/USP - Brazil

    19h30

    Dinner and Social program

    03/10 - Tuesday

    09h00 - 10h30

    Strategies for New Food Formulation to Increase Satiety - Prof. Dr. Ashok Patel - International Iberian Nanotechnology Laboratory - Portugal

    10h30 - 11h00

    Coffee break

    11h00 - 12h30

    Potential Sensorial Strategies to Increase Food Satiety - Prof. Dr. Mike Boland - Massey University - New Zealand

    12h30 - 14h00

    Lunch

    14h00 - 15h30

    Integrating consumer attitude, expectation and affection in product development and communication on healthy eating - Prof. Dr. Jorge Herman Behrens - FEA/UNICAMP - Brazil

    15h30 - 16h15

    Coffee break and Poster session

    16h15 - 18h00

    Workshop : Discutions and Remarks

    19h30

    Dinner and Social program

    04/10 - Wednesday

    09h00 - 10h30

    Summary and Proposals for the Reverse Engineering of Processed Foods - Prof. Dr. Miriam D. Hubinger - FEA/UNICAMP - Brazil (chair)

    10h30 - 11h00

    Coffee break

    11h00 - 12h30

    Meeting Challenges: Future Steps Towards Making Foods Health-Promoting - Prof. Dr. Miriam D. Hubinger - FEA/UNICAMP - Brazil (chair)

    12h30 - 14h00

    Lunch

    14h00 - 15h30

    Discussion and conclusions

    15h30 - 16h15

    Coffee break/Poster session

    16h15 - 18h00

    Closing Cerimony